fredag, mars 10, 2006

Ännu en förmynderi åtgärd från toppen/fan vad jag hatar dessa slipsgubbar

SvFF: Ett hot mot fotbollen och supporterkulturen?
(6 mars 2006)

SvFF och generalsekreterare Sune Hellströmer har återigen visat tecken på att totalt sakna kontakt med världen man administrerar.


Följande publicerades för några veckor sedan på förbundets egen hemsida:

” För att minska läktarvåldet har Svenska Fotbollförbundet även på förslag att ståplatserna tas bort från de svenska arenorna.
- Vi vet att det är en het fråga, men på sikt är det nödvändigt. Sittplatserna har minskat läktarvåldet i Europa. Det borde vara lika genomförbart här i Sverige, säger Sune Hellströmer.

(länk: http://www.svenskfotboll.se/t2all.asp?p=7184&x=1&a=200597)

Det finns två alternativ. Antingen är han så okunnig om förhållandena kring svensk fotboll att han faktiskt inte vet att det i praktiken inte förekommer något ”läktarvåld” i Sverige. Det fotbollsrelaterade våld som finns vet numera vilken kvällstidningsläsare som helst att det ”oftast sker på förutbestämda platser, långt från arenorna”. Av de ytterst få incidenter som inträffat på arenorna de senaste åren har dessutom de flesta skett på sittplats och inte på de ståplatser Sune funderar på att förbjuda.

Det andra alternativet är att man tror sig kunna byta ut den publik som idag går på hans allsvenska matcher mot en annan, mera kapitalstark och mera beskedlig publik. Vi skulle kunna kalla den ”Event-publik”. Även här misstar sig nog svensk fotbolls högsta verkställande höna kraftigt. Till skillnad från England, som verkar vara den stora inspirationskällan i Sunes kretsar för tillfället, så är traditionen att gå fotboll mycket svag i Sverige. I England har man kunnat höja biljettpriserna drastiskt samt införa restriktioner som kraftigt minskat draget på läktarna utan att publiksiffrorna gått ner särskilt mycket. I Sverige är situationen en helt annan. Vi har varken någon djupt rotad tradition att gå på fotboll eller några stjärnor som inchartrade asiater och norrmän vill betala dyrt för att få se. Att vi i Sverige har de förhållandevis fantastiska publiksiffror vi faktiskt har ska vi tacka, just det, publiken för. Att så många går på fotboll hänger nämligen till stor del på att man får en upplevelse av den stämning som skapas på många Allsvenska arenor. Och nej Sune, den stämningen skapas inte av några i Elitfotbollsmanualen stipulerade intågsfanfarer. Den stämningen skapas av supportrar som brinner för sitt lag, står upp och sjunger för det, och ibland t.o.m. svär lite då det går åt helvete. Kväver man dessa känslor så kväver man svensk fotboll.

Järnkaminerna anser att det vore en katastrof för svensk fotboll och svensk supporterkultur om man förbjöd människor att ställa sig upp på fotbollsmatcher. För att stämma i bäcken tog vi upp frågan på Djurgårdens årsmöte 21/2. Vi framförde ovanstående argument och yrkade på att DIF i alla kontakter med SvFF samt inom SEF (Svensk Elitfotboll) skulle motverka eventuella steg i riktning mot förbud att stå på matcher. För att klargöra om årsmötet stödde Järnkaminernas begäran genomfördes en omröstning i frågan: Anser årsmötet att man även fortsättningsvis ska få stå upp på Djurgårdens matcher? Svaret från årsmötet som bestod av allt från unga kepspojkar till grånade åldermän blev ett rungande ”Ja!”.

Ska supporterkulturen som vi känner den idag överleva så kommer det bli nödvändigt att vi supportrar organiserar oss och flyttar fram positionerna.

Tråkigt och nördigt. Men nödvändigt. De charmiga, jovialiska, Engelsmännen körde sitt "cheers mate"-race, stod kvar på puben, tog en pint till, sjöng och drog rövarhistorier. Idag kliar de sig i nackvalken och undrar hur de kommer sig att de precis blivit utslängda och portade efter att ha ställt sig upp eller råkat svära på en match de betalat 600kr för att få se. Tyskarna däremot med sina medfödda studiecirkelsnördgener styrde naturligtvis upp det hela, tokorganiserade sig och står idag upp och sjunger på sin nybyggda sittplats/ståplats flexi-kortsida och har betalat 95kr för plåten.

Vi väljer själva var vi hamnar.

(Fotnot: Sedan detta skrevs har Sune Hellströmer i vaga ordalag slätat över det uttalande som gjordes på SvFF:s egen hemsida. Om det säger mest om hans trovärdighet eller hans intentioner låter vi vara osagt.)

/Järnkaminerna Sthlm

Inga kommentarer: